Το ηλεκτρονικό κατάστημα simplypharm.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας.

Η Αντιηλιακή Προστασία και η Ορολογία της

Δημοσιεύτηκε από: patsa 20/09/2017 0 Σχόλιο(α)

 

Τι σημαίνουν τα SPF, UVA, UVB και άλλοι βασικοί όροι που πρέπει να γνωρίζετε για την αντιηλιακή προστασία ώστε να παίζετε ανέμελα παιχνίδια με τον ήλιο.

 

SPF, UVA, UVB… Η επιστημονική ορολογία της… ηλιοθεραπείας μπορεί να μας φέρνει σε αμηχανία, ωστόσο είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τους κανόνες, για να μπορούμε να παίζουμε ανέμελα και ασφαλή παιχνίδια με τον ήλιο, χρησιμοποιώντας πάντα την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία.

 

Η ιστορία της αντιηλιακής προστασίας

 

Το SPF (Sun Protection Factor) ή Δείκτης Αντιηλιακής Προστασίας έχει θεσπιστεί το 1962 για να βοηθήσει τους καταναλωτές να επιλέγουν την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία και γενικά, συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Αυτό όμως δεν σημαίνει απόλυτα ότι όσο υψηλότερο βαθμό χρησιμοποιήσεις, τόσο μεγαλύτερη προστασία έχεις. Το πιο βασικό είναι η συνάρτηση του δείκτη, με τον τύπο του δέρματός μας καθώς και το χρόνο που θα περάσουμε στον ήλιο.

 

Οι διαφορετικοί δείκτες προέκυψαν με μία έρευνα που έγινε ανάμεσα σε ανθρώπους που έμειναν εκτεθειμένοι στον ήλιο και οι μετρήσεις βασίστηκαν από την αναλογία που χρειαζόταν κάθε τύπος δέρματος μέχρι να καεί, στην αρχή χωρίς και μετά με αντιηλιακό. Αυτό καθορίζει και τον φωτότυπό μας, οπότε η εξίσωση που μας δίνει τον προσωπικό μας δείκτη προκύπτει από τον (προσωπικό) χρόνο που χρειάζεται το δέρμα μας για να καεί από τον ήλιο, σε συνάρτηση με το χρόνο που επιθυμούμε να παραμείνουμε στον ήλιο.

 

Χρόνος που καίγεσαι Χ δείκτης προστασίας = Χρόνος που μπορείς να μείνεις στον ήλιο

 

Αφού θεσπίστηκαν λοιπόν οι δείκτες, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν σωστά τα αντιηλιακά τους προϊόντα, σύμφωνα με την αντοχή του δέρματός τους, τις δραστηριότητές τους και το χρόνο παραμονής τους στον ήλιο. Και μάλιστα γνωρίζοντας την εξίσωσή μας, θα ξέρουμε ακριβώς κάθε πότε θα πρέπει να ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας. Το νεσεσέρ μιας οικογένειας για παράδειγμα, θα πρέπει να διαθέτει διαφορετικά αντιηλιακά για κάθε μέλος της, χωρίς αυτό να θεωρείται υπερβολή!

 

Τι διαφορά έχουν οι ακτίνες UVA και UVB;

 

Η επιλογή του κατάλληλου αντιηλιακού όμως θα γίνει με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, εάν μάθουμε τις διαφορές μεταξύ των ηλιακών ακτίνων UVA και UVB για να διακρίνουμε τις διαφορετικές επιπτώσεις που προκαλεί στην επιδερμίδα η κάθε μία:

 

Οι ακτίνες UVA είναι παρούσες όλη τη διάρκεια του χρόνου και διεισδύουν μέσα από λεπτά ρούχα, τζάμια, ακόμα κι από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας. Είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του δέρματος, (A από το Aging, δηλαδή γήρανση) επειδή διαπερνούν την επιδερμίδα, καταστρέφοντας τα κύτταρα που βρίσκονται βαθύτερα. Και δυστυχώς, ενώ πιστεύουμε ότι το ηλιοκαμένο δέρμα μας χαρίζει χρόνια, στην ουσία συντελεί στη φωτογήρανση. Οι πανάδες, οι ρυτίδες, οι δυσχρωμίες του δέρματος, η χαλάρωση, η τραχύτητα, οφείλονται κυρίως στις ακτίνες UVA.

 

Οι ακτίνες UVB είναι οι δυνατές ακτίνες που προκαλούν εγκαύματα το καλοκαίρι (Β από το Burn, δηλαδή έγκαυμα) και κυρίως κατά τις μεσημεριανές ώρες. Ευθύνονται για τους περισσότερους καρκίνους του δέρματος, ιδιαίτερα επειδή η δράση τους έχει συσσωρευτική ιδιότητα από χρόνο σε χρόνο. Επειδή αντανακλούνται στο νερό και στο χιόνι όμως, χρειάζονται κι εκείνες προστασία όλο το χρόνο.

 

Για την ασφαλέστερη αντιηλιακή μας προστασία λοιπόν, θα πρέπει να αναζητούμε αντιηλιακά με δράση κατά της UVA και της UVB ακτινοβολίας, όπως η σειρά SUNCARE της APIVITA. Θα πρέπει να πολλαπλασιάζουμε το δείκτη που επιλέγουμε επί μέσο όρο 10 λεπτά, για να βρούμε πόσα λεπτά μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γενναιόδωρα και να τα ανανεώνουμε συχνά τα αντιηλιακά μας, όταν βρεχόμαστε, ιδρώνουμε ή αλλάζουμε ρούχα.

 

Μην ξεχνάμε να επιλέγουμε φυσικά και υποαλλεργικά αντιηλιακά

 

Στην ορολογία των αντιηλιακών, μας είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα προϊόντα με την ένδειξη Bio-eco που έχουν 100% φυσική σύνθεση, τα επικίνδυνα parabens που είναι χημικές ουσίες με αρνητικές επιδράσεις για την υγεία μας, τα υποαλλεργικά αντιηλιακά που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης, τα αδιάβροχα αντιηλιακά που δεν αλλοιώνονται κατά την επαφή με το νερό.

 

Πηγή : www.suncare.gr