Το ηλεκτρονικό κατάστημα simplypharm.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας.

Για υγιή οστά και γερές αρθρώσεις!!!

Δημοσιεύτηκε από: pharmacy 31/08/2018 0 Σχόλιο(α)

 

 

Για υγιή οστά και γερές αρθρώσεις!!!

 

 

Ο σκελετός του ανθρώπου έχει ιδιαίτερη δομή, αποτελείται από πλέγμα κολλαγόνου τύπου Ι και ασβέστιο, ώστε να είναι ταυτόχρονα ανθεκτικός και ελαφρύς. Η διαδικασία σχηματισμού των οστών ξεκινά ήδη από την εμβρυϊκή ηλικία, για να φτάσει στη μέγιστη δυναμική της στην ηλικία των 30 ετών για να ακολουθήσει η μείωση της οστικής πυκνότητας τα επόμενα χρόνια. Η φυσική φθορά οδηγεί σταδιακά στην αποδυνάμωση του σκελετικού συστήματος, εάν τα διατροφικά συστατικά δεν καταφέρουν να καλύψουν τις αυξημένες απαιτήσεις.

 

Ο χρόνος όμως δεν αγγίζει μόνο το σκελετικό σύστημα αλλά και τις αρθρώσεις, που δεν είναι τίποτα άλλο από το σημείο που έρχονται σε επαφή δύο οστά στο σώμα. Την άρθρωση περιβάλλει ο χόνδρος, δηλαδή το μαξιλάρι που απορροφά τους κραδασμούς κατά την κίνηση. Η καταπόνηση των ευκίνητων αρθρώσεων, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω φυσικής δραστηριότητας ή ορθοστασίας, αποδομεί την άρθρωση προκαλώντας φλεγμονή, έντονο πόνο και τελικά οστεοαρθρίτιδα. Μάλιστα, τα κρούσματα αυτής αναμένεται να διπλασιαστούν μέχρι το 2040, εάν δεν δοθεί έμφαση στην πρόληψη μέσω δομικών συστατικών της άρθρωσης όπως η γλυκοζαμίνη, η χονδροϊτίνη, το θείο, το μαγγάνιο και το κολλαγόνο.

 

Τα υγιεινά καθημερινά γεύματα, με ποικιλία όλων των ομάδων τροφίμων, αποτελούν προτεραιότητα για τη σωστή λειτουργία όλων των ιστών και των οργάνων του σώματος και ιδιαίτερα του σκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, που εξαρτώνται άμεσα από την επάρκεια των διατροφικών «πρώτων υλών». Οι ανάγκες όμως αυξάνονται και διαφοροποιούνται σε κάθε ομάδα του πληθυσμού, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και άλλους παράγοντες. Συνεπώς, τα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία των οστών και των αρθρώσεων καλούνται να καλύψουν τυχόν κενά της διατροφής, καθώς και πιθανές αυξημένες απαιτήσεις.

 

 

Παρακάτω θα δούμε κάποια φυσικά συστατικά που διασφαλίζουν υγιή οστά και γερές αρθρώσεις.

 

1. Ασβέστιο και Βιταμίνη D

Το 99% του ασβεστίου στο ανθρώπινο σώμα αποθηκεύεται στο σκελετικό σύστημα. Σύμφωνα με μελέτη ανασκόπησης της Ευρωπαϊκής αρχής για τη μελέτη της οστεοπόρωσης (ESCEO) η συγχορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για κατάγματα. Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου, και ο ρόλος της στην υγεία των οστών αφορά κυρίως την εντερική απορρόφηση του ασβεστίου. Δεν περιορίζεται όμως σε αυτόν καθώς η βιταμίνη D ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς αδένα που επιδρούν στην δομή του σκελετού, ενώ στηρίζει και το μυϊκό σύστημα που περιβάλλει τα οστά.

 

2. Μαγνήσιο

Παραδοσιακά το μαγνήσιο αποτελεί το θρεπτικό συστατικό που ανακουφίζει το μυϊκό σύστημα και κινητοποιεί το μεταβολισμό. Λίγοι όμως γνωρίζουν πως το 50% του μαγνησίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά. Έμφαση δίνεται από τους ειδικούς στην αναλογία ασβεστίου και μαγνησίου στη διατροφή. Η μειωμένη πρόσληψη και των δύο  λόγω της αυξημένης κατανάλωσης τυποποιημένων γευμάτων εντείνει το πρόβλημα.  Τα περισσότερα κλινικά στοιχεία δείχνουν πως η ιδανική αναλογία ασβεστίου: μαγνησίου κυμαίνεται κάπου μεταξύ του 1.7 και του 3.0.

 

3. Γλυκοζαμίνη και Χονδροϊτίνη

Η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη αποτελούν τα βασικότερα δομικά συστατικά του χόνδρου, και δείχνουν το μέλλον στην αντιμετώπιση των περιστατικών οστεοαρθρίτιδας. Επιπλέον, η γλυκοζαμίνη φαίνεται πως μειώνει τη στένωση του μεσάρθριου διαστήματος, καθυστερεί τη φυσιολογική αποδόμηση της άρθρωσης λόγω ηλικίας, βελτιώνει την κινητικότητα, μειώνει τον κίνδυνο για ορθοπεδικές επεμβάσεις, ενώ παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

 

4. Οργανικό θείο

Το θείο «θρέφει» την άρθρωση και προλαμβάνει τη φθορά στους χόνδρους. Στα ανώτερης ποιότητος φυσικά συμπληρώματα διατροφής θα το βρείτε με τη μορφή μέθυλ-σουλφόνυλ- μεθανίου (MSM). Όπως και η γλυκοζαμίνη εμφανίζει και αυτό αντιφλεγμονώδη δράση.

 

5. Κουρκουμάς

Η εκφυλιστική πλευρά της οστεοαρθρίτιδας προκαλεί έντονο πόνο, σημάδι φλεγμονής στο σώμα. Ο κουρκουμάς αποτελεί ένα πολύτιμο μπαχαρικό, καθώς η περιεκτικότητά του σε φυσικά δραστικά κουρκουμινοειδή τον καθιστά ένα ισχυρό φυσικό αντιφλεγμονώδες. Παρότι χρησιμοποιείται για την ανακούφιση ευρέως φάσματος φλεγμονών, θα λέγαμε πως έχει μελετηθεί ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας όπου περιορίζει τον πόνο, το πρήξιμο, βελτιώνει την κινητικότητα της άρθρωσης, φυσικά χωρίς παρενέργειες.

 

 

Η διατροφή σίγουρα είναι η καλύτερη γραμμή άμυνας. Τα κατάλληλα τρόφιμα συμβάλλουν στην απόκτηση της μέγιστης οστικής μάζας και στην αύξηση της πυκνότητας των οστών ανεξάρτητα από την ηλικία. Στην περίπτωση όμως που μόνο η διατροφή δεν είναι αρκετή, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν με τα φυσικά τους συστατικά στην ανακούφιση και αναδόμηση των οστών και των αρθρώσεων χωρίς παρενέργειες.

 

 

 

Πηγή: Περιοδικό Φαρμακευτικός Κόσμος