Το ηλεκτρονικό κατάστημα simplypharm.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας.

Εποχική τριχόπτωση και τρόποι για να την αντιμετωπίσετε!

Δημοσιεύτηκε από: pharmacy 14/09/2018 0 Σχόλιο(α)

 

Εποχική τριχόπτωση και τρόποι για να την αντιμετωπίσετε!

 

Έχετε παρατηρήσει πως τα μαλλιά σας πέφτουν με γρήγορο ρυθμό κάποιες εποχές του χρόνου, κυρίως στο τέλος της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου; Η απώλεια μαλλιών είναι μια οργανική δυσλειτουργία που προκαλεί συχνά ψυχολογική δυσφορία τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες, μιας και τα μαλλιά αποτελούν σύμβολο γοητείας. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 8 χώρες παρατηρήθηκε ότι η Άνοιξη και το Φθινόπωρο συνδέονται με τα μεγαλύτερα ποσοστά τριχόπτωσης! Ωστόσο πρόκειται κατά κύριο λόγο για εποχική τριχόπτωση, η οποία είναι μια φυσιολογική διαδικασία και ένα παροδικό και αναστρέψιμο φαινόμενο που δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία.

 

Εποχική Τριχόπτωση

 

Κάθε τύπος τριχόπτωσης έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Η εποχική τριχόπτωση είναι διάχυτη σε όλο το κεφάλι και διαρκεί όσο η μεταβατική εποχή ή και λιγότερο. Συνήθως η αραίωση των μαλλιών δεν γίνεται αισθητή, αλλά είναι ορατή κατά το βούρτσισμα ή το λούσιμο, καθώς η ποσότητα των τριχών που πέφτουν είναι μεγαλύτερη από ότι συνήθως.

 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή!


Τα κύτταρα της τρίχας είναι τα δεύτερα ταχύτερα παραγόμενα κύτταρα στο σώμα (μετά από τον μυελό των οστών), έτσι τα μαλλιά είναι συχνά το πρώτο πράγμα που υποφέρει από οποιαδήποτε σωματική αναστάτωση. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους, οι τρίχες, ακολουθούν κατά μέσο όρο  25 έως 30 κύκλους τριών φάσεων. Αυτό σημαίνει πως τα μαλλιά δεν αναπτύσσονται μόνιμα αλλά σε διαδοχικούς κύκλους. Κάθε τρίχα αναπτύσσεται από τον θύλακα της και κάθε θύλακας έχει τον δικό του ξεχωριστό κύκλο ζωής.


Οι τρείς φάσεις του κύκλου της τρίχας είναι οι:

  • Αναγενής φάση: είναι η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας και διαρκεί από 2 έως και 6 χρόνια. Πρόκειται για την χρονική περίοδο όπου τα κύτταρα της ρίζας πολλαπλασιάζονται ενεργά με αποτέλεσμα να παράγονται μαλλιά.
  • Καταγενής φάση: είναι το δεύτερο στάδιο όπου οι τρίχες σταματούν να μεγαλώνουν και ουσιαστικά, προετοιμάζονται για την πτώση. Αυτή η περίοδος διαρκεί από μερικές βδομάδες έως και 2 μήνες.
  • Τελογενής φάση: είναι το τρίτο και τελικό στάδιο του κύκλου της ζωής κάθε τρίχας και διαρκεί από 3 έως 6 βδομάδες. Σε αυτή την περίοδο, η ανάπτυξη των μαλλιών σταματάει, η τριχοφυΐα αναστέλλεται και τελικά τα μαλλιά πέφτουν. 

 

Στο φυσιολογικό τριχωτό της κεφαλής που δεν παρουσιάζει συμπτώματα τριχόπτωσης, το 90% των τριχών βρίσκονται σε φάση αναγένεσης και το 10% σε φάση τελογένεσης. Η τριχόπτωση εμφανίζεται όταν το ποσοστό των τριχών που βρίσκονται σε φάση τελογένεσης υπερβαίνει το 20%. Κατά μέσο όρο, είναι φυσιολογικό να χάνονται καθημερινά περίπου 80 έως 100 τρίχες που στη συνέχεια αντικαθίστανται από νέες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται, δεδομένων των συνθηκών, όπως για παράδειγμα συμβαίνει μετά την εγκυμοσύνη, όπου πολλές γυναίκες συνηθίζουν να χάνουν μαλλιά, αλλά και μετά από μια παρατεταμένη χρήση φαρμάκων αλλά και ορμονικών διαταραχών! Ο Ιούλιος είναι χαρακτηρισμένος ως μήνας ανάπαυσης τρίχας, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι τρίχες αρχίζουν να πέφτουν περισσότερο τέλος καλοκαιριού τους μήνες του φθινοπώρου και λιγότερο της Άνοιξης!

 

Αντιμετωπίστε την Εποχική Τριχόπτωση

 

  1. Η εποχική τριχόπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή! Τα φρούτα, τα λαχανικά και ό,τι περιέχει βιταμίνη B, C, ψευδάργυρο, σίδηρο, πρωτεΐνες, Ωμέγα 3 λιπαρά και βέβαια το νερό είναι τροφές που η κατανάλωση τους καθημερινά δεν πρέπει να πέφτει, γιατί τόσο θα πέφτουν και τα μαλλιά σας. Έτσι, οι τρίχες θα ’ναι έτοιμες να αντισταθούν στην εξασθένιση και... την πτώση!!!  
  2. Αποφύγετε το πιστολάκι! Μην πυροβολείτε τα πυκνά, πλούσια, υγιή μαλλιά σας. Κάθε φορά που ένα σεσουάρ μπαίνει στην πρίζα, εκατοντάδες τρίχες πέφτουν ηρωικά στο βωμό του styling. Αφήστε καλύτερα τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά και θα δείτε μεγάλη βελτίωση στην τριχόπτωση και… στον λογαριασμό του ρεύματος!
  3. Περιορίστε καλύτερα το λούσιμο στις δύο φορές τη βδομάδα και χρησιμοποιήστε όχι καυτό αλλά χλιαρό νερό για να μην επιβαρύνετε το πρόβλημα της εποχικής τριχόπτωσης. Επίσης, ένα απαλό μασάζ κατά τη διάρκεια του λουσίματος τονώνει τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή «τροφής» στις τρίχες. Το ίδιο σημαντικό όμως είναι και το να επιλέγετε τα σωστά προϊόντα. Ένα κοινό σαμπουάν δεν μπορεί να ενδυναμώσει τον θύλακα της τρίχας ούτε να βοηθήσει στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας άρα στο θέμα της φθινοπωρινής τριχόπτωσης μένετε στο σημείο μηδέν. Συστήνεται, η χρήση προϊόντων (σαμπουάν, λοσιόν ή αμπούλες) που τονώνουν τη μικροκυκλοφορία, ενδυναμώνουν και προστατεύουν τα μαλλιά!