Το ηλεκτρονικό κατάστημα simplypharm.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας.

Αλλάζει ο καιρός, αλλάζει και η περιποίηση του δέρματος...

Δημοσιεύτηκε από: pharmacy 04/10/2018 0 Σχόλιο(α)


 

Αλλάζει ο καιρός, αλλάζει και η περιποίηση του δέρματος... 

 

 

Καλοριφέρ, κλιματιστικά και ρύπανση: Οι μεγάλοι εχθροί του δέρματος!

 


Το φθινόπωρο μπήκε πλέον για τα καλά... και εκτός από τις αλλαγές που θα χρειαστούν στις ντουλάπες μας με διαφορετικά ρούχα αλλά και στο σπίτι για να γίνει πιο ζεστό, χρειάζεται διαφορετική φροντίδα και το δέρμα μας. Το δέρμα μας επηρεάζεται δραστικά σχεδόν από τα πάντα, από την περιβαλλοντική υγρασία και θερμοκρασία έως το ζεστό ή κρύο νερό του ντους. 

 


Παρακάτω εξηγούνται όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το πως επιδρούν τα καιρικά φαινόμενα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες στο δέρμα μας σύμφωνα με τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).

 

  • Υγρασία ίσον ενυδάτωση. Είναι καλά τεκμηριωμένο πως άτομα που ζουν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα υγρασίας έχουν καλύτερα ενυδατωμένο δέρμα και αν αυτά συνηθίζουν κιόλας να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, έχουν δέρμα λείο και αρυτίδιαστο σαν του μωρού! Σε χώρες όπως η Ελλάδα, τείνουν να μειώνονται το φθινόπωρο και τον χειμώνα τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα και όσο χαμηλώνουν, τόσο περισσότερη υγρασία χάνει το δέρμα και τόσο πιθανότερο είναι να εμφανιστεί ξηροδερμία ιδίως σε άτομα που είναι ευάλωτα στο έκζεμα και σε άλλες, παρόμοιες δερματοπάθειες. Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμα πιο έντονο στους χώρους με κεντρική θέρμανση. Οπότε, καθώς λοιπόν αλλάζουν οι εποχές, αλλάξτε τα ελαφριά, καλοκαιρινά ενυδατικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε με πιο «πλούσια» και πιο θρεπτικά, τα οποία θα χρησιμοποιείτε συχνότερα. Καλό είναι επίσης να κάνετε τακτικά απολέπιση (δύο φορές την εβδομάδα) και να αποφεύγετε το καυτό ντους. 

 

  • Η ζέστη κάνει ρυτίδες. Όταν κάνει ζέστη και τα επίπεδα της υγρασίας στην ατμόσφαιρα είναι πολύ χαμηλά, η μεγαλύτερη ανησυχία για το δέρμα είναι οι ρυτίδες, διότι η ζέστη αφυδατώνει το δέρμα και αυτές γίνονται πιο εμφανείς. Την ξηρασία επιτείνει η χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων. Για την αντιμετώπισή της, μια καλή λύση θα ήταν η χρήση ενός υγραντήρα χώρου στο υπνοδωμάτιο καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου ή, αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, η τοποθέτηση δοχείων με νερό σε σημεία που «βλέπει» ο ήλιος.

 

  • Η ρύπανση προκαλεί πρόωρη γήρανση. Αρκετές μελέτες έχουν συσχετίσει τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την εμφάνιση ρυτίδων, μαύρων κύκλων και σκούρων κηλίδων, την απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, την λέπτυνση των χειλιών και με άλλες ενδείξεις γήρατος, που εμφανίζονται έως και μία 10ετία νωρίτερα από το αναμενόμενο. Για να προστατευθείτε από τους ρύπους, να καθαρίζετε το δέρμα σας με ήπιο καθαριστικό προϊόν (αν έχετε πολύ λιπαρό δέρμα, χρειάζεστε κάτι πιο ισχυρό) πρωί και βράδυ και στη συνέχεια να το αλείφετε με ορό με αντιοξειδωτικά συστατικά. Το πρωί να ολοκληρώνετε την περιποίησή του με ένα αντηλιακό με υψηλό SPF (30 ή περισσότερο). Τα σύγχρονα αντηλιακά περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που θα το προστατεύσουν ακόμα περισσότερο από τη ρύπανση.

 

  • Η ηλιοφάνεια προκαλεί βλάβες. Αν και η UV είναι εντονότερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει το φθινόπωρο και το χειμώνα, επομένως καθημερινά, από νωρίς το πρωί έως τη δύση του ηλίου, χρειάζεστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. Να θυμάστε ότι την ηλιακή ακτινοβολία αντανακλούν όλες οι λείες επιφάνειες, είτε είναι άμμος και νερό ή τζαμαρίες κτιρίων. Ακόμα κι όταν χιονίζει το δέρμα υφίσταται βλάβες από αυτήν, διότι σε ένα ποσοστό εξακολουθεί να φθάνει στην επιφάνεια της γης.

 

  • Εχθρός και οι αλλαγές του καιρού. Οι απότομες αλλαγές του καιρού δεν είναι διόλου φιλικές για το δέρμα. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, πρέπει καταρχάς να προετοιμάζει κανείς όσο μπορεί το δέρμα του για τις εναλλαγές των εποχών του χρόνου. Μια καλή ιδέα είναι να αλλάζετε τα προϊόντα περιποίησής σας με βάση τις αλλαγές στην ώρα (την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου κάθε χρόνο). Αυτό σημαίνει ότι θα βγάζετε τα πιο «βαριά» προϊόντα (όπως οι κρέμες) για να προετοιμασθείτε για το φθινόπωρο και τον χειμώνα και πιο ελαφριά προϊόντα (όπως οι λοσιόν και οι οροί) για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Για να μειωθεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος για ευρυαγγείες και φλεγμονή από τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας, φροντίστε να προστατεύετε και το πρόσωπό σας από το κρύο και να μην το παρακάνετε με την κεντρική θέρμανση των κλειστών χώρων, ώστε να αμβλύνετε τη διαφορά της θερμοκρασίας. Τέλος, μία λεπτή στοιβάδα από προστατευτική κρέμα και προϊόντα με αντιφλεγμονώδη και αντιερεθιστικά συστατικά (όπως το χαμομήλι και το πράσινο τσάι) μπορεί να θέσουν υπό έλεγχο το κοκκίνισμα.

 

 

Πηγή: https://www.farmakeutikoskosmos.gr