Πρόληψη και Αντιμετώπιση του κοινού Κρυολογήματος
Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια απότομη αύξηση των περιστατικών με κρυολόγημα ή/και γρίπη. Αυτό είναι λογικό και αναμενόμενο για την εποχή. Τι κάνουμε, όμως, όταν σιγά- σιγά, όλοι γύρω μας αρχίζουν να κρυολογούν; Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να μην κολλήσετε;
Δυστυχώς, 100% ασφαλείς δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ, αφού τα μικρόβια μεταδίδονται με τρομακτική ταχύτητα σε κλειστούς χώρους… ακόμα και με την ομιλία, ενώ ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως ο ιός της γρίπης, μπορούν να επιβιώσουν σε επιφάνειες μέχρι και για μία ολόκληρη μέρα.
Διαβάστε όμως παρακάτω μερικούς κανόνες που θα μπορούσαν να μας προφυλάξουν!
- Πλένουμε τα χέρια μας συχνά. Ο καλύτερος τρόπος να απομακρύνουμε τους μικροοργανισμούς από τα χέρια μας είναι τα πλένουμε τακτικά. ‘Ετσι, όχι μόνο δεν θα κολλήσουμε οι ίδιοι, αλλά δεν θα μεταφέρουμε την ασθένεια και σε άλλους. Μια ακόμα καλή εναλλακτική είναι να έχετε μαζί σας συνεχώς ένα μπουκαλάκι με απολυμαντικό gel, που θα περιέχει οινόπνευμα.
- Δεν αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Ειδικά τα μάτια και την μύτη μας, αφού σε περίπτωση που έχουμε έρθει σε επαφή με μικρόβια νωρίτερα, έτσι θα έχουν άμεση πρόσβαση στον οργανισμό μας.
- Αποφύγετε τη στενή επαφή με ανθρώπους που έχουν ένα κρυολόγημα, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες που είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί η μόλυνση.
- Καθαρίζουμε τον χώρο εργασίας μας. Με αυτό τον τρόπο δεν συσσωρεύονται μικρόβια. Είναι πολύ σημαντικό το γραφείο και ο χώρος που εργάζεστε να μην είναι γεμάτος με περιττά αντικείμενα. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό μαντιλάκι για να καθαρίζετε την επιφάνεια του γραφείου—δύο φορές την ημέρα την εποχή της γρίπης.
- Κάνουμε εμβόλιο. Αυτό λειτουργεί για την γρίπη, όχι για το απλό κρυολόγημα. Αλλά μερικές φορές υποτιμούμε πόσο σοβαρή ασθένεια είναι η γρίπη. Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, επειδή ο ίδιος ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς. Ακόμα και με το εμβόλιο, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες να κολλήσετε τον ιό, αλλά η εμπειρία σας θα είναι πολύ πιο ανώδυνη.
- Κοιμόμαστε καλά. Για να είναι ο οργανισμός μας πιο δυνατός απέναντι στα μικρόβια, πρέπει να είναι δυνατό το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και ένας τρόπος για να το διασφαλίσουμε είναι να κοιμόμαστε καλά και αρκετές ώρες—μέσα στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής, φυσικά. Αν πιέζετε τον εαυτό σας και δεν κοιμάστε σωστά, ο οργανισμός σας θα είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις.
Επειδή όμως, παρά τις προφυλάξεις μας, αφού το κρυολόγημα δεν είναι κάτι που μπορούμε να προλάβουμε 100%, τι θα κάνουμε αν νιώθουμε ότι μας… τριγυρνάει;
Ξαφνικά, όλα τα σημάδια είναι εκεί! Ο λαιμός είναι τραχύς, αρχίζουμε να φτερνιζόμαστε συχνά, νιώθουμε το κεφάλι μας “βαρύ” και έναν πονοκέφαλο που μοιάζει να αυξάνεται σιγά-σιγά... Ξέρουμε ότι θα αρρωστήσουμε... Αλλά δεν χρειάζεται να “παραδοθούμε” ακόμα στο κρυολόγημα!
Οι ακόλουθες τέσσερις εύκολες μέθοδοι πρόληψης μπορούν να βοηθήσουν να γλιτώσουμε την ασθένεια, ή, τουλάχιστον, να μειώσουν αισθητά τα ενοχλητικά της συμπτώματα.
- Προμηθευτείτε παστίλιες ψευδαργύρου με οξικό ή γλυκονικό ψευδάργυρο και πάρτε μία κάθε δύο ώρες, για όσο έχετε αυτά τα συμπτώματα.
- Επιλέξτε κοτόσουπα για το επόμενο γεύμα σας. Όσο και αν σας μοιάζει ότι αυτό είναι απλά ένα “γιατροσόφι”, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η κοτόσουπα βοηθάει πάρα πολύ.
- Διατηρείστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο. Το νερό παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Παράλληλα, καταναλώνοντας ημερησίως τη συνιστώμενη ποσότητα υγρών, συμβάλλουμε στη μείωση συμπτωμάτων όπως σχηματισμό βλεννογόνων εκκρίσεων στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Ιδανικές πηγές ενυδάτωσης είναι το καθαρό νερό, μη καφεϊνούχα αφεψήματα (μέντα, δίκταμο, φασκόμηλο), το τσάι του βουνού και το πράσινο τσάι σε συνδυασμό με λίγο μέλι.
- Πάρτε βιταμίνη C. Άλλο ένα γνωστό... αντίμετρο στο κρυολόγημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί η βιταμίνη C να μην προλαμβάνει την ασθένεια, αλλά αν παίρνετε 1.000mg καθημερινά από την στιγμή που θα νιώσετε τα πρώτα συμπτώματα, τότε η συνολική χρονική διάρκεια που θα είστε άρρωστοι θα μειωθεί κατά 8% τουλάχιστον.
- Κοιμηθείτε καλά και πολύ. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το ανοσοποιητικό σας σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες και οι οποίες είναι γνωστό ότι καταπολεμούν κάθε είδους λοίμωξη. Επίσης, αν έχετε γενικότερα καλή ποιότητα ύπνου, θα αρρωσταίνετε πιο σπάνια από κρυολόγημα.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι να τρώμε σωστά και να ασκούμαστε είναι ένας τρόπος να σιγουρευτούμε ότι η υγεία μας θα βρίσκεται σχεδόν πάντα σε καλή κατάσταση. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να κάνουμε σωστές επιλογές—πολλά φρούτα και λαχανικά που ενισχύουν τις άμυνές μας, όχι επεξεργασμένα τρόφιμα, περιορισμένο αλκοόλ και κομμένο τσιγάρο.
Πηγές: https://www.iatropedia.gr/ & http://www.health.com