Το ηλεκτρονικό κατάστημα simplypharm.gr χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία. Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας.

Τα Σωστά Βήματα για την Αντιμετώπιση των Ηλιακών Εγκαυμάτων

Δημοσιεύτηκε από: pharmacy 09/07/2019 0 Σχόλιο(α)
 
Τα Σωστά Βήματα για την Αντιμετώπιση των Ηλιακών Εγκαυμάτων
 
 
Αρχές καλοκαιριού... Ο ήλιος καίει.. Η επιδερμίδα ακόμη λευκή από το χειμώνα... Και η επιθυμία για ένα γρήγορα ηλιοκαμένο δέρμα, παραμένοντας παραπάνω στον δυνατό ήλιο χωρίς την κατάλληλη αντηλιακή προστασία, αρκεί για να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια... σε ένα κόκκινο ερεθισμένο δέρμα με έγκαυμα από τις ηλιακές ακτίνες!
 
 
Και τώρα τι κάνουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε ένα ηλιακό έγκαυμα και να απαλύνουμε τον πόνο; 
 
 
Τα σωστά βήματα μόλις αντιληφθούμε ένα έγκαυμα από τον ήλιο είναι τα εξής: 
 
Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ρίξουμε κρύο νερό στην προσβεβλημένη περιοχή για 15 λεπτά ή να κάνουμε ένα κρύο ντους. Με το νερό, το αφυδατωμένο από το έγκαυμα δέρμα ενυδατώνεται και η χαμηλή θερμοκρασία του νερού βοηθά στην μείωση της φλεγμονής.
Προσοχή! Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς κρύο και σε καμία περίπτωση παγωμένο, γιατί το παγωμένο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ στον οργανισμό μας.
 
Στη συνέχεια, εφαρμόζουμε ένα τζελ αλόης, το οποίο είναι γνωστό για τις καταπραϋντικές και επουλωτικές του ιδιότητες. Το τζελ αλόης μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του εγκαύματος έως και 9 μέρες σύμφωνα με έρευνες που έχουνε γίνει! Για καλύτερα αποτελέσματα και αίσθημα μεγαλύτερης ανακούφισης φυλάσσουμε το τζελ αλόης στο ψυγείο και εφαρμόζουμε συχνά μέσα στην ημέρα.
 
Διατηρούμε το δέρμα ενυδατωμένο. Όταν το δέρμα καίγεται, χάνει την φυσιολογική του υγρασία με αποτέλεσμα να τραβάει και να δημιουργεί αίσθημα δυσφορίας. Μετά το κρύο νερό, εφαρμόζουμε αρκετή ποσότητα μιας ενυδατικής κρέμας με πλούσια σύνθεση και συστατικά, όπως οι βιταμίνες C και E, η καλέντουλα και το εκχύλισμα αγγουριού, προκειμένου να αποφευχθεί η επιπλέον απώλεια νερού από την περιοχή.
 
Αν το έγκαυμα είναι ιδιαίτερα επώδυνο, εφαρμόζουμε μια κρέμα υδροκορτιζόνης(λιγότερο από 1%), η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στο οίδημα. Δεν εφαρμόζουμε κρέμες που περιέχουν βενζοκαΐνη ή λιδοκαΐνη, ουσίες με αναισθητική δράση, γιατί μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες σε ορισμένα άτομα και να επιδεινώσουν το έγκαυμα. Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο, βαζελίνη ή άλλα προϊόντα που βασίζονται σε βαζελίνη, επειδή μπορεί να φράξουν τους πόρους και να επιβαρύνουν την κατάσταση.
 
Ακόμη, φροντίζουμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας. Τις πρώτες μέρες είναι σημαντικό να πίνουμε πολλά υγρά και να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και την καφεΐνη, γιατί έχουν διουρητική δράση και μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
 
 
Σε περίπτωση μέτριας μορφής εγκαύματος με έντονο πόνο, ίσως χρειαστεί να ληφθεί κάποιο αντιφλεγμονώδες φάρμακο που θα σας συστήσει ο Φαρμακοποιός, που θα μειώσει το οίδημα, τον πόνο και την ερυθρότητα. Εάν μετά το έγκαυμα εμφανιστούν φουσκάλες, τότε μιλάμε για έγκαυμα δευτέρου βαθμού και κρίνεται απαραίτητη η ιατρική συμβουλή. 
 
 
Θυμηθείτε: Η πρόληψη είναι πάντοτε η καλύτερη αντιμετώπιση.
 
 
Το πρώτο βήμα για να μην υποφέρετε από τα εγκαύματα είναι να αποφεύγεται την έκθεση στον ήλιο τις «επικίνδυνες» ώρες, δηλαδή μεταξύ 12 και 4 το μεσημέρι.
 
 
Να χρησιμοποιείτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας και να το ανανεώνεται κάθε 2 ώρες τουλάχιστον.
 
 
Πηγή: www.y-o.gr